HTML

Tangerine Dream

Albumelemzések a teljesség igényével

Friss topikok

  • acsd: Mindenekelőtt: garatulátok a remek bloghoz! Hozzátehetek egy morzsányit a teljességhez? Az At Da... (2020.06.20. 21:38) Goblins' Club (1996)
  • VideoDream: Nagyon tartalmas blog, még a hardcore TD-fanoknak is okoz meglepetést. Gratulálok hozzá! Az Underw... (2015.11.09. 18:17) Underwater Sunlight (1986)
  • dormog: Vajon a szövegek hol érhetők el? (2015.11.09. 17:33) Inferno (2002)
  • : (Megjegyzem, a Remote Viewing pedig a "Hírháttér" című műsor zenéje volt :-D) (2013.05.04. 22:22) Exit (1981)

Linkblog

Paradiso (2006)

2010.04.23. 14:58 Geri12

 

A Dante-trilógia befejező része minden képzeletet felülmúl. Ezúttal Edgar és Quaeschning mellé csatlakozott öt énekes, Linda Spa a szaxofonjával, Iris Camaa a dobjaival (ő a vezető énekes is), egy narrátor és egy gyerekszínész, valamint a Brandenburgi Szimfonikus Zenekar és a Potsdami Új Kamarakórus.

Bár maga az album nem élő, a Paradiso mint zenemű az előző kettő Dante-anyaghoz hasonlóan többször is előadásra került. A dupla CD az együttes eddigi leggrandiózusabb anyaga, meghallgatására fel kell készülni, hiszen a Paradiso majdnem két és fél órás! A 15 tételt Edgar egyedül komponálta.

Dante ezúttal a Paradicsomba indul. Eddigi vezetője, Vergilius pogány lévén nem léphet be a mennyországba, a költőt Beatrice, Dante szerelme és múzsája kalauzolja tovább. A Paradicsom a Pugatórium hétosztatú hegyének tetején tündököl, és a másik két világhoz hasonlóan lépcsőzetes felépítésű, kilenc szférából, „égből” áll. Az első hét a nagy bolygókhoz kapcsolódik, úgy mint Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Nap, Mars, Jupiter és Szaturnusz. A következő az Állócsillagok ege, majd a Kristályos ég következik, és az egészet úgymond tizedikként a Legfelső Menny koronázza meg.

Ezúttal a zenében viszonylag tisztán követhető a történet. A La Grande Spirale monumentális felvezetés, a semmiből úszik elő a hosszú szintetizátorakkord, amelyen felsejlenek a fafúvósok egy-egy motívummal. Ahogy bontakozik ki a zene, egyre kevésbé ehet tudni, hol végződik a TD és hol kezdődik a zenekar, annyira egymásba folynak a szintik és a klasszikus hangszerek.

A következő számban (Beyond Sodom And Gomorrha) halljuk elősör Iris Camaa-t, aki az eddigi két Dante albumon is az énekes „narrátor” szerepét játszotta. Dante felemelkedik, megkezdi útját a Mennybe. Majd egy lassabb szám következik, La ez de la Montana, spanyolul. Majd A Ciello della Luna, az első ária. Foltok a Holdban – ez a Paradicsom második énekének címe is. Dante szerint a Paradicsom első három ege a három teológiai erénynek felel meg – a Holdé a hit.

Mercury Sphere: A következő szféra a reményé – ismét Iris veszi át a szót, ez a stílus afféle dallamos recitativónak is felfogható. A közepe táján egy érdekes kromatikus részt hallunk, majd a végén a zenekar veszi át a stafétát: éteri hangzatokkal zárják a tételt. A következő égbolt (L’Era Della Venere) Vénuszé, azaz a szereteté. Újra operai szoprán (sőt, inkább mezzo) következik, és a dal vége felé először szólal meg Linda Spa szaxofonja is. Az első CD-t az Invisible Sun zárja, ahol ismét Iris énekel; a Nap szférája az okosságé. A végén először halljuk a francia narrátort (ne kérdezzétek, mit mond, fogalmam sincs!!!) Megjegyzés: a CD-n elírták a számozást, a Jupiter Lightning valójában a második felvonás első dala.

A második CD némileg más: itt nagyobb szerepet kapnak a TD-re oly jellemző szekvenszerek. Egy könnyedebb, modern hangvételű dallal kezdődik a korong: Jupiter Lightning, az igazszágosság dícsérete. Ezután az album leghosszabb és talán legjobb száma, a La Forza Del Saturno következik. A Szaturnusz szféráját a mértékletességnek szentelte Dante. A dal ezúttal két részre oszlik: az első egy újabb ária, a második a legjellegzetesebb TD-zene a Paradiso-n, attól eltekintve, hogy Iris énekel rajta. Ezúttal elég monotonul énekel, de itt éri el a legnagyobb hatást (nálam), úgy duruzsolja a sorokat, mint egy mantrát.

A Stars In Distance Glow is hatásos űrzene, a Mars Polarist idézi. Az Állócsillagok egében járunk, itt Dante számot ad arról, mit is tanult eddig Pokolról, Purgatóriumról és Paradicsomról. Majd a No More Birth, No More Death jön, egy ünnepélyes lassabb new age; ezután a Transformazione, itt egy gönyörű duettet hallhatunk. Dante már a Kristályos Égben jár…

A Truth Beyond Thoughts címével ellentétben spanyol nyelvű. Az album csúcspontja a L’Ultima Tromba D’oro, egy szenvedélyesen szárnyaló ária. Dante itt meglátja Istent – azazhogy őt magát nem, csak hatalmas, tisztító, megsemmisítő fényességet lát. A Leaving képezi a levezetést – itt végre befejeződik a Paradiso, és az egész trilógia is, a francia szavakkal. Katarzis. Huh…

2006 még tartogat pár meglepetést, és mindegyik decemberben jelent meg. Az egyik a Tangerine Dream Plays Tangerine Dream című album, amelyen mindenféle újra felvett számok hallhatóak, pl. a Phaedra 2005, a Ride On The Ray 2006-os felvétele, vagy a Logos részleteinek különféle változatai.

A másik meglepetés egy EP, a Metaphor, amit egy koncert és a Disznó Évének alkalmából adtak ki. Ehhez nehéz hozzájutni, mivel 1000 példányban gyártották le, bár egy ideje a TD honlapjáról is letölthetővé vált – persze nem ingyen. A Metaphor 4 tételből áll, amelyek egybefolynak, ezért tulajdonképpen egy 23 perces kompozícióról beszélünk. Ez egy szép new age szerzemény, és érdekessége, hogy a negyedik tételben ismét éneket hallunk: Chris Hausl dalol, egy viszonylag ismeretlen énekes, akire Edgar egy bárban akadt rá. Később elmondta, hogy nagyon kevés ember van, aki szintetizátorokkal együtt tud énekelni, mert ez nagyon nehéz, de Hausl ezen kevesek közé tartozik. Még találkozunk a nevével!

Karácsonyra a rajongók kaptak még két DVD-t is: az egyik az Inferno felvétele volt, erről már beszéltünk, a másik a berlini Tempodrome-ban tartott koncertet örökíti meg. Itt mindenfélét játszottak: a Phaedra, az Optical Race, az Underwater Sunlight, a Melrose, a Tyranny Of Beauty és még sok más albumról is. Eme koncert erejéig újból csatlakozott hozzájuk Jerome Froese is…

 

folyt.köv

Szólj hozzá!

Címkék: zene album tangerine dream

A bejegyzés trackback címe:

https://tangerinedream.blog.hu/api/trackback/id/tr31945588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása