HTML

Tangerine Dream

Albumelemzések a teljesség igényével

Friss topikok

  • acsd: Mindenekelőtt: garatulátok a remek bloghoz! Hozzátehetek egy morzsányit a teljességhez? Az At Da... (2020.06.20. 21:38) Goblins' Club (1996)
  • VideoDream: Nagyon tartalmas blog, még a hardcore TD-fanoknak is okoz meglepetést. Gratulálok hozzá! Az Underw... (2015.11.09. 18:17) Underwater Sunlight (1986)
  • dormog: Vajon a szövegek hol érhetők el? (2015.11.09. 17:33) Inferno (2002)
  • : (Megjegyzem, a Remote Viewing pedig a "Hírháttér" című műsor zenéje volt :-D) (2013.05.04. 22:22) Exit (1981)

Linkblog

Canyon Dreams (1987 / 1991)

2010.04.09. 17:51 Geri12

A TD első Miramar-albuma egy furcsa szülemény. Már esett szó róla, hiszen a Canyon Dreams egy 1987-es video album, még a Froese-Franke-Haslinger felállás idejéből. 1991-ben Edgar újra elővette a zenét, újrakeverte, albummá egészítette ki, sőt még bónuszdalt is tett rá, és megjelentette. Az így elkészült CD nem filmzene a szó szoros értelmében (a kiadó sem filmzeneként adta ki, hanem az album egyik változataként), lévén a kép és a zene ezúttel teljesen egyenrangú, így ezt az albumot stúdióalbumként értelmezhetjük.

A TD zenéjéhez a videón gyönyörű természeti felvételek kapcsolódnak, napkeltékről, naplementékről…

A lemez 8 számot tartalmaz. Az első a Shadow Flyer (Árnyékrepülő). A jellemző misztikus bevezetés után egy furgébb rész következik, aminek egyenesen indiános hangulata van. Az album kortársának, az Underwater Sunlightnak vonásait viseli magán, bár ez nem annyira „homályos”, mint az.

Következik a Canyon Carver (Kanyoni faragókés). Csillogó akkordok, lassabb tempó, napfény. De aztán itt is egy lendületes szekvenszer indul be – de milyen! Ez már rockzene! Úristen! Ez az igazi TD-féle nyúéjdzs.

A harmadik opusz a Water’s Gift (A víz ajándéka). Bizony szép, mikor végre elered az eső, és a száraz folyómedrekben víz kezd csörgezedezni – erről szól ez a szám, még a tenger hangulatából is megsejtetve valamit. A szapora halk ritmus kicsit olyan, mintha egy agyagdob szólna. Szép szám.

A következő a Canyon Voices (Kanyoni hangok). Ismét egy álmodozós szám, együttesünk nem hazudtolja meg önmagát. Lírai futamok, dallamok, akkordok. Jön a B oldal…

Sudden Revelation, azaz Déli látomás. Látomás, az van. Misztikus, egészen furcsa akkordok követik egymást, összetéveszthetetlen zene. Ezúttal szekvenszer nincs, a harmónia a lényeg.

A Matter Of Time – Idő kérdése. A fura című szám a leghosszabb az albumon, kerek 9 perce miatt természetesen több részre bomlik. Az előző számhoz hasonló lassú, lírai bevezetővel kezdődik, aztán valószínűleg Haslinger billentyűjátékát halljuk (de lehet Edgar is). Aztán új szekvenszerritmus következik, ez vezeti tovább a kompozíciót. Drámai akkordok úsznak föl egymásra – ketyeg az óra… aztán hirtelen abbamarad, csak a harmóniák szólnak tovább. De aztán ismét jön egy szekvenszer – ez némileg emlékeztet a régi, hatalmas méretű TD-hangépítményekre.

A Purple Nightfall (Bíbor alkony) egy rövidke, szépséges közjáték a fináléhoz, a Colorado Dawnhoz (Coloradói hajnal). Ez a bónusszám Jerome Froese szerzeménye, az eredeti filmben benne sem volt, újonnan vették fel. Látszik is, stílusában némileg a TD új, 1992-es albumát vetíti előre.

Azt kell mondanom, hogy ez az LP méltatlanul tűnt el a süllyesztőben. Sokan félredobják, mert „áh, ez is csak egy filmzene, amiből már kétszázezer van”, pedig a Canyon Dreams sokkal több annál. Ha filmzenének vesszük, akkor pedig magasan a legjobb közülük. Egy elveszett kis drágakő a TD albumtengerében, talán a legjobb, amit a Froese-Franke-Haslinger felállás készített. Sok rajongónak a kedvence, de valamiért mégsem lett túlságosan ismert. A megmondóemberek (egy újságban olvastam ezt a találó szót) 1987-ből mindig csak a Tyger albummal foglalkoznak, pedig szerintem ez annál is jobban sikerült.

Ez volt az első TD-CD (de furán hangzik), amit Grammy-díjra jelöltek, mégpedig a legjobb new age-album kategóriában, de sajnos nem nyert. Ugyanígy járt a következő négy album is…


Folyt.köv

Szólj hozzá!

Címkék: zene album tangerine dream

A bejegyzés trackback címe:

https://tangerinedream.blog.hu/api/trackback/id/tr201907827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása